قصه ای که باید خواند!

لباسی تازه از آبادانی

تجلی خدمت رسانی جهادی در «هَوَشان» و «کال شور»

لباسی تازه از آبادانی تن دو منطقه محروم خراسان شمالی به همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی ، کمیته امداد، امام خمینی (ره)، گروه های جهادی و دیگر نهادهای متولد شده در دوران انقلاب اسلامی ایران پوشانده شد.

عمری را زیر چادر یا منازلی که نمی شود نام آن ها را خانه نامید زندگی کرده اند. تا همین چند ماه پیش، از هیچ یک از خدمات عمومی مانند برق برخوردار نبودند و تمام زندگی آن ها در در کنار دام های شان و در  دشت های غرب خراسان شمالی سپری می شد اما امروز لباسی تازه از آبادانی به تن کرده اند.

به مناسبت دهه حساب ۱۰۰ امام (ره) برای تهیه گزارش از گوشه ای دیگر از خدمات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، این مولود انقلاب اسلامی، راهی ۲ روستای دیگر استان می شویم. ابتدا راهی منطقه ای به نام «هَوَشان» می شویم که در منتها الیه غرب خراسان شمالی قرار گرفته است؛ منطقه ای با پوشش گیاهی فراوان که محلات مختلف عشایری در آن جای گرفته اند، ضمن آن که پذیرای عشایر کوچ رو نیز هست. عشایر ساکن در این منطقه، محلات کوچکی را برای خود درنظر گرفته و در آن شروع به ساخت و ساز کرده اند، اما منازلی که سال ها پیش ساخته بودند از هیچ استحکامی برخوردار نبودند و حتی این منازل در مقابل بارش شدید باران نیز مقاومت نداشتند. همان گونه که اشاره شد ساکنان این محلات عشایری از خدمات عمومی بی بهره بودند اما بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که طی سال های گذشته، جهادی وار ساخت و ساز در مناطق محروم را آغاز کرده حتی این محلات عشایری را نیز از قلم نینداخته است. قصه آبادانی هوشان و کال شور را باید خواند!

 

 منازلی نوساز در نقطه ای دوردست

برای رفتن به هوشان باید از جاده های بسیار باریک و خاکی عبور کرد اما هنگامی که به این نقطه دوردست می رسیم به یکباره در دل دشت، منازلی نوساز و زیبا و آبادانی مقابل خودمان می بینیم. پیش از آن که پای گفت و گو با اهالی هوشان بنشینیم ابتدا همراه با مدیر بنیاد مسکن مانه و سملقان به مکان قبلی این محله عشایری می رویم، جایی که تا چشم کار می کند دشتی پهناور و سرسبز است و البته آثار منازل قدیمی و مخروبه نیز در آن نمایان می شود. هر چند امروز دیگر کسی در این محله عشایری زندگی نمی کند اما خرابه ها خود گویای شرایط بد زندگی ساکنان این محله در گذشته است، مکانی که البته در مسیر سیل قرار داشته و در بارش های سیل آسای سال ۹۸ آسیب دید.

اقداماتی برای زندگی بهتر عشایر

منطقه عشایر نشین هوشان خراسان شمالی
به منطقه بازسازی شده که برمی گردیم مدیر بنیاد مسکن مانه و سملقان در خصوص خدمات ارائه شده به ساکنان این منطقه توضیح می دهد و می گوید: برای فراهم شدن مکان مناسب برای عشایر ساکن در این منطقه، بنیاد مسکن پس از مکان یابی به تسطیح و زیرسازی آن اقدام کرد و سپس با جدول کشی، زمین های قطعه بندی شده را رایگان در اختیار اهالی گذاشت. به گفته «حصاری» هم اکنون ۱۳ خانوار در این محل ساکن شده اند اما بسترهای لازم برای اسکان دیگر محلات عشایرنشین در این نقطه نیز فراهم است تا عشایر آن ضمن ماندگاری در این دشت و مرتع حاصلخیز و دام پروری در آن، زندگی بهتری را نیز برای آنان فراهم آمده باشد.

 تشکر از بنیاد مسکن فراموش نشود

با ورود به روستا عضو شورای هوشان به استقبال ما می آید. «اسماعیلی» در ابتدا از ما می خواهد تا تشکر ویژه او و اهالی را از بنیاد مسکن فراموش نکنیم و می گوید: اقدامات انجام شده توسط بنیاد مسکن و دیگر دستگاه های خدمات رسان همچون شرکت برق باعث شده است خود ما و البته فرزندان مان به ادامه زندگی در دشت و دام پروری در آن امیدوار شویم. وی ادامه می دهد: عشایر این دشت با دام پروری در آن خو گرفته اند اما جوانان این منطقه که از خدمات عمومی بی بهره اند سودای شهرنشینی را در سر دارند اما با امکاناتی که حالا برای عشایر این منطقه فراهم شده است زندگی برای اهالی متفاوت تر از گذشته شده است.

زمین، نقشه، نظارت و سیمان رایگان

وی با بیان این که داشتن یک منزل نو و مناسب را در حتی در خواب هم نمی دید، خاطرنشان می کند: عشایر هوشان با داشتن بیش از هزار رأس گوسفند، در گذشته، طویله شان در کنار منزل شان بود و همچنین از هر گونه امکاناتی دور بودند اما الان علاوه بر داشتن برق و لوله کشی آب، اهالی منتظر گازکشی به منازل شان نیز هستند. وی یادآور می شود: اهالی هوشان برای ساخت منازل جدید علاوه بر امتیاز زمین رایگان، از نقشه رایگان، نظارت رایگان و سیمان رایگان بهره برده اند و اقساط ۲۰ ساله وام آن ها نیز ۳ سال بعد از ساخت و ساز آغاز می شود.

ردیف ردیف منازل مقاوم

کال شور مانه و سملقان
هوشان را ترک و این بار به منطقه ای دور دست دیگری در دهستان «شیرین سو»ی مانه و سملقان می رویم.
«کال شور» مقصد بعدی ماست. روستایی که طی چند سال گذشته به عنوان یکی از محروم ترین مناطق استان شناخته شد. مردم بلوچ کال شور، این روزها دیگر به همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و گروه های جهادی، دیگر محروم ترین روستایی استان نیستند. همراه با مدیر بنیاد مسکن مانه و سملقان ابتدا  به سختی  راهی مکان قدیمی کال شور می شویم، مکانی که راه دسترسی آن خاکی و بسیار سخت گذر اما اقلیم آن متفاوت و متنوع تر از دیگر نقاط استان است.
رویش گل های لاله و درختچه های مختلف در تپه های شنی، این منطقه آن را نسبت به دیگر مناطقی که در استان دیده ایم متنوع تر کرده است؛ تپه های کوتاه که روی هر کدام از قله های آن، شتری در حال چرا یا نشخوار است و این صحنه را فقط می توان در این نقطه از استان دید. با عبور از میان این تپه های شنی به دره ای می رسیم که دو طرف آن را شوره زار سفید کرده است و در انتهای آن منازل خشتی و گلی نمایان می شود. هم اکنون هر چند اهالی کال شور به منطقه دیگری کوچانده شده اند اما هنوز تعدادی از اهالی را در روستای قدیمی می بینیم، روستایی که از ابتدایی ترین خدمات عمومی محروم بود و منازل آن تفاوتی با کپر نداشتند.
در ورودی روستا تعدادی کودک دیده می شوند که کنجکاوانه ما را دنبال می کنند و وقتی دلیل حضور تعدادی از اهالی در روستایی قدیمی را می پرسیم می گویند برای چرای شترها در رفت و آمد هستند.
 هنگامی که به روستای تازه ساخته شده کال شور می رویم، نمایی از همبستگی و تجلی تمام مولدهای انقلاب اسلامی برای محرومیت زدایی را می بینیم.
برای ساختن کال شور جدید(شهرک امام خمینی(ره))، تمام دستگاه های خدمات رسان در مناطق محروم هر یک به نوعی سهمی داشته اند تا ردیف ردیف منازل مقاوم، زیبا و یک دست در محل جدید روستای کال شور ساخته شود.
سهم بنیاد مسکن از ساخت این روستای جدید، تسطیح، زیرسازی، جدول کشی، ارائه نقشه رایگان، نظارت مهندسی رایگان، کانال کشی  برای پیشگیری از ورود سیلاب به روستا و سیمان رایگان بوده و با کمک دیگر نهادهای انقلابی برای اهالی محل نگهداری دام رایگان ساخته شده است. همچنین منازل بلوچ های کال شور نیز با کمک کمیته امداد امام خمینی(ره) و بیناد مستعضفان رایگان تجهیز شده است تا مردم این روستا از محرومیت خارج شوند.

 لبخند رضایت

محرومیت زدایی از کال شور
سفر ما به «هوشان» و «کال شور» به پایان می رسد اما آن چه در خاطر ما نقش بست و در یاد ما باقی می ماند، تجلی خدمت رسانی جهادی در این ۲ روستای دورافتاده است که لباسی تازه از آبادانی را بر تن کرده اند. وقتی با اهالی این روستاها دقایقی همکلام می شدیم آن ها امیدوارتر از همیشه هستند و لبخند رضایت از گام های شبانه روزی فرزندان بنیاد مسکن و دیگر دستگاه های خدمات رسان در چهره شان پیداست.

بازسازی ۱۳ هزار و ۷۴۰ واحد مسکونی آسیب دیده از زلزله و سیل

مدیر کل بنیاد مسکن خراسان شمالی
۱۳ هزار و ۷۴۰ واحد مسکونی آسیب دیده از زلزله و سیل طی ۴ سال گذشته در استان بازسازی شد.این خبر را مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان می کند و می گوید: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، این‌ تعداد واحد مسکونی را با تسهیلات کم بهره و بلند مدت و همچنین کمک های بلاعوض در این مدت بازسازی کرده است.
 به گفته مهندس «علی محمدی»، در مجموع برای بازسازی این منازل ۳۲۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض به آسیب دیدگان پرداخت و همچنین به این مالکان، سیمان رایگان نیز برای ساخت منزل جدید شان اعطا شده است. نظارت مهندسی و ارائه نقشه از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، این مولود انقلاب، دیگر خدمت رایگان به این قشرهای آسیب دیده بوده است.
آن گونه که مهندس «محمدی» بیان می کند: علاوه بر این تعداد واحد بازسازی شده مناطق روستایی استان، در این مدت از تسهیلات ویژه نیز برای ساخت منزل جدید بهره مند بوده اند به گونه ای که هم اکنون از ۱۰۰ هزار و ۲۲۱ واحد مسکونی روستایی استان، ۶۳ هزار واحد مقاوم سازی شده است. وی خاطر نشان می کند: البته بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی در طول مدت فعالیت خود در استان حدود ۱۰ هزار منزل مسکونی نیز در روستاهای پر جمعیتی ساخته است که امروز به شهر تبدیل شده اند.

مقاوم سازی تمام منازل روستایی تا سال ۱۴۱۰ 

به گفته مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی، مقاوم سازی ۵ هزار واحد مسکونی روستایی در سال برنامه ریزی شده است تا در سال ۱۴۱۰ تمام منازل روستایی استان مقاوم سازی شود.
وی ادامه می دهد: در این راستا در سال جدید به متقاضیان ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات بلند مدت ۲۰ ساله پرداخت می شود ضمن آن که از خدمات رایگان یا ارزان قیمت بنیاد مسکن نیز استفاده می کنند.
وی از جوانان و روستاییان خواست برای مقاوم سازی مسکن های روستایی خود با مراجعه به شعب بنیاد مسکن در شهرستان ها از این فرصت بهره مند شوند.

 انعقاد تفاهم نامه با بنیاد مستضعفان 

«محمدی» همچنین از انعقاد تفاهم نامه ساخت ۵۰۳ واحد مسکونی با بنیاد مستضعفان خبر می دهد و یادآور می شود: از این تعداد ۳۳۳ واحد در دهستان شیرین سو در مانه و سملقان که جزو قرارگاه محرومیت زدایی بنیاد مستضعفان قرار دارد، ساخته می شود و ۱۷۰ واحد دیگر در مناطق مختلف استان ساخته خواهد شد.
بر اساس اظهارات وی، برای ساخت این‌ منازل، بنیاد مسکن ضمن معرفی متقاضیان محروم شناسایی شده به بانک برای دریافت تسهیلات کم بهره و بلند مدت، پروانه، نقشه و نظارت رایگان هم در اختیار آن ها قرار می دهد و بنیاد مستضعفان نیز ۲ تن میلگرد و ۸ تن سیمان رایگان اعطا می کند.
وی همچنین از  ساخت ۲ هزار و ۴۳۰ واحد مسکونی برای محرومان استان خبر می دهد.
وی در همین راستا اظهارمی کند: طبق تفاهم نامه ساخت ۳ هزار و ۳۰ واحد منزل مسکونی برای محرومان طی یک سال گذشته،۲ هزار و ۴۳۰ واحد آن‌ تاکنون محقق شده است.

 برنامه های گرامی داشت سالروز تاسیس حساب ۱۰۰ امام(ره) 

مدیرکل بنیاد مسکن خراسان شمالی همچنین با گرامی داشت سالروز تشکیل حساب ۱۰۰ امام(ره) با دستور معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران، در خصوص برنامه های بنیاد مسکن به این مناسبت می گوید: در این هفته ۶ طرح هادی روستایی شامل زیرسازی، آسفالت و غیره در مناطق روستایی استان افتتاح و ۲ طرح هادی نیز کلنگ زنی می شود، ضمن این که ۴۳۵ واحد مسکونی ساخته شده از دهه فجر سال گذشته تاکنون نیز در این هفته افتتاح می شود که در مجموع ۳ هزار و ۸۰۰ خانوار روستایی از این خدمات بهره مند می شوند.مهندس «محمدی»، اهدای ۳ هزار و ۲۷۶ جلد سند رسمی به مالکان در روستاها را از دیگر برنامه های این هفته برمی شمرد.